[ Søg ] 
 
 
Kurser:

           
Dansk
    Indskoling
    Mellemtrin
    Udskoling
Matematik
Fremmedsprog
    Engelsk
    Tysk
Naturfag
Teknologiforståelse
Kulturfag
    Historie
    Samfundsfag
    Kristendomskundskab
Praktisk musiske fag
    Billedkunst
    Musik
    Håndværk og design
Konferencer
Innovation og entreprenørskab
PLC og vejledere
Den internationale dimension11237
Fiktion, fake eller fakta?

Både de fiktive og de journalistiske genrer har forskubbet sig de senere år og blander sig i dag med hinanden. Det gør det hele spændende, men også tankevækkende, og det betyder, at det er vigtigere end nogensinde, at eleverne bliver i stand til at forholde sig til det, de læser. På kurset kommer vi omkring moderne ungdomslitteratur, lydfortællinger og fake news.

Moderne ungdomslitteratur
Vi lægger ud med ungdomslitteraturen, der i de senere år har været kendetegnet ved, at flere modaliteter er sat i spil. Vi ser på, hvad der kendetegner de nye udgivelser og kommer især ind på spændende hybrider mellem ungdomsroman, billedbog, tegneserie og graphic novel, og du får idéer til, hvordan det analytiske arbejde kan praktiseres i undervisningen.

Lydfortællinger
Herefter vender vi blikket mod det fremadstormende podcastmedie, hvor producenter som Third Ear har beriget os med en perlerække af historier, der med en anderledes fortællegreb blander fakta og fiktion. En lydfortælling er højst anvendelig i udskolingens danskfag, idet den

  • kan udgøre 'det tredje hovedværk'
  • appellerer til alle - også de ikke-så-læsende elever
  • ofte er spændende og uhyre velfortalt

Fake news
Om eftermiddagen skal det handle om fake news. De sociale medier har haft kolossal indflydelse på de journalistiske genrer. Der er ikke længere faste deadlines – alle kan udkomme med hvad som helst hele tiden, og derfor er der kamp om læserens opmærksomhed. Det har medført et flimrende nyhedsbillede, hvor clickbaits, confirmation bias, ekkokamre, trolling osv. er hverdagskost, og emnet kunne være et spændende og særdeles relevant fordybelsesområde i dansk.

Med afsæt i autentiske eksempler kommer vi ind på, hvad fake news overhovedet er, hvorfor og hvordan de er opstået – og vigtigst: hvordan vi kan tilrettelægge og gennemføre en undervisning, så eleverne bliver i stand til at spotte, hvad der er fake, og hvad der er fakta, når de læser nyheder på nettet. Oplægget giver konkrete idéer til aktiviteter i klasserummet, der kan medvirke hertil.

Prisen er inkl. bogen "Fake news" af Trine May

Målgruppe: Dansklærere i 7. - 10. klasse

Om instruktøren Trine May

Jeg er oprindelig uddannet lærer og virkede som sådan i 16 år – de sidste fem i en kombination med ansættelse som danskkonsulent på CFU. Sideløbende tog jeg solide videreuddannelser fra bl.a. DPU i dansk, didaktik, læsning og børnelitteratur.

Indimellem har jeg fungeret som timelærer i børnelitteratur på læreruddannelsen, USCJ og skolebibliotekaruddannelsen, UCC, ligesom jeg i flere omgange har siddet i Undervisningsministeriets læseplansudvalg og arbejdsgrupper. Og så er jeg fast anmelder på det digitale litteraturmagasin dansklitt.dk

Min første bog, Fantastiske fortællinger udkom i 2003, og af en eller anden grund ramte den fuldstændig plet. Både lærere og elever tog den til sig, og inden jeg havde set mig om, var den udsolgt og i genoptryk.

Den betød, at jeg kunne slippe grebet helt med fast ansættelse og springe ud som freelance. Det er mange år – og mange mange oplag siden. Genreserien har samlet solgt over 100.000 eksemplarer. Og Fandango, som kom nogle år senere, endnu mere. Ret vildt!

Jeg arbejder fortsat på nye, spændende bogprojekter, og stakken af udgivne bøger stiger støt år for år. Snart er den er højere, end jeg selv er.

Tilmelding
Tilmeldingen er bindende når vi har modtaget den. Der er derfor nødvendigt, at du har din betalers accept, inden du tilmelder dig.
Bliver du forhindret, skal vi bede dig melde afbud. Vi refunderer ikke kursusudgiften ved afbud/fravær, men skolen har mulighed for at give pladsen til en anden.

Frist
Kurset er desværre aflyst

Nyhedsmails
Du får viden og information fra CFU, samt løbende nyheder og tilbud om kurser og arrangementer baseret på dine fag og interesseområder, ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.
Tilmeld dig her

Kurset udbydes også i Haderslev - se her


 

 
 
DatoTid og StedInstruktørKursusnr.
Kr. 2000,-
Tilmeldingen er bindende